TOEFL ili IELTS?

Čest problem među onima koji moraju da se odluče za jedan od ova dva međunarodno priznata sertifikata je kako izabrati onaj koji je lakše položiti. Međutim, ne postoji jednostavan odgovor na pitanje koji od njih je lakši ili teži, već sam izbor prosto zavisi od Vaše ličnosti i načina polaganja koji Vam je prijatniji. Iako imaju mnogo sličnosti, IELTS i TOEFL su takođe veoma različiti.

TOEFL TOEFL je test koji se radi na internetu, polaže se na kompjuteru u zvaničnom centru za polaganje i nemate kontakt sa ispitivačem. Vaši usmeni odgovori se snimaju i kasnije preslušavaju. Ovo je dobar način polaganja za one koji imaju tremu pred ispitivačem, kao i za mlađe generacije koje mnogo brže kucaju nego što pišu. Sa druge strane, ukoliko niste razumeli pitanje, ne možete pitati ispitivača da Vam ga objasni ili preformuliše. Pored toga, vreme je striktno definisano i morate da uklopite svoj odgovor u 45 ili 60 sekundi.

IELTS IELTS se polaže na papiru i radi se isključivo običnom olovkom. Usmeni deo se polaže pred dva ispitivača. Za razliku od TOEFL-a, IELTS ima dva tipa testa: Academic i General. Academic IELTS se polaže, kao i TOEFL, kako bi se zaposlili u inostranstvu, upisali fakultet ili postdiplomske studije. General IELTS je često nepohodan za dobijanje radne vize ili preseljenje u neku državu engleskog govornog područja.

Što se tiče same forme testa, ona je slična za oba sertifikata i sastoji se od četiti dela: čitanje, pisanje, slušanje i govor. Kod TOEFL testa slušanje je uglavnom fokusirano na američki engleski, dok se IELTS više koristi britanskim engleskim, što takođe može biti presudno kod izbora jednog od ova dva standardizovana testa. TOEFL pitanja kod slušanja i čitanja su isključivo sa ponuđenim odgovorima, dok se u IELTS testu od Vas očekuje da na nekim mestima napišete jednu do tri reči u vezi sa onim što ste čuli, tj. pročitali. Ostale sličnosti i razlike se najbolje mogu predstaviti u tabeli.

  IELTS TOEFL
ČITANJE
  3 akademska teksta – 20 minuta za svaki

ukupno 40 pitanja
3-5 akademskih tekstova – 20 minuta za svaki

12 do 14 pitanja po tekstu
SLUŠANJE
  4 snimka različitog sadržaja
ukupno 40 pitanja

ukupno oko 30 minuta
4-6 predavanja po 6 pitanja
+
2-3 razgovora po 5 pitanja
ukupno od 60 do 90 minuta
PISANJE
  1 esej (200-250 reči) + 1 izveštaj (150 reči)
ukupno 60 minuta
1 esej (300-350 reči) + 1 integrisani tekst (150-225 reči)
ukupno 50 minuta
GOVOR
  3 dela:
2 lična + 1 razgovor o apsktraktnim temama
ukupno od 10 do 15 minuta
6 delova:
2 lična + 4 integrisana
ukupno oko 20 minuta
REZULTAT
  ocene od 0 do 9 poeni od 0 do 120

Ukoliko i dalje imate dilemu, ne brinite! Naši iskusni profesori će u toku pripreme odgovoriti na sva Vaša pitanja i nedoumice i pomoći Vam da se odlučite.


Facebook Twitter Google+ Email